Olej z czarnuszki właściwości – co warto o nim wiedzieć?

Co jakiś czas da się w mediach społecznościowych usłyszeć o nowych substancjach, które mają doskonałe właściwości pozytywnie wpływające na zdrowie. Ostatnimi czasy prawdziwą rewelacją jest powszechnie polecany olej z czarnuszki. Czym jest ta substancja, a co najważniejsze, jakie ma pozytywne działanie na organizm? Oprócz tego warto się dowiedzieć, jak się powinno stosować taki olej.

Czym jest czarnuszka?

Zanim przejdzie się do tego, jakie pozytywne oddziaływanie na organizm ma olej z czarnuszki, najpierw trzeba się dowiedzieć, czym ta substancja tak właściwie jest. Jakie jest zatem jej pochodzenie i skąd się ona wzięła?
Czarnuszka jest po prostu roślina, która znana jest ludzkości od wielu lat. Często nazywana jest również kminem czarnym, egipskim lub kolendrą siewną. Jak szacują badania, roślina ta zanana była już w starożytności, gdy ludzie zaczęli stosować ją w pożywieniu, lecz także w prymitywnych kosmetykach.
Jej niezwykłe właściwości są efektem oczywiście bardzo szczególnego składu. Głównym składnikiem pozyskiwanego z czarnuszki oleju jest olejek eteryczny. Składa się on z dużej ilości trans-anetolu, p-cymenu, limonenu, ditymochinonu i karwonu. Dodatkowo zawiera on w sobie ogromne ilości witamin, minerałów i różnego rodzaju mikroelementów.

Olej z czarnuszki właściwości

Jak zatem widać, olej z czarnuszki znany jest ludzkości od dłuższego czasu i ma naprawdę długą historię stosowania. Za co jednak konkretnie jest ceniony? Jakie są właściwości oleju z czarnuszki, które pozytywnie będą wpływały na organizm?
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że olej ten posiada rewelacyjne właściwości od strony działania przeciwalergicznego. Nie tylko łagodzi jej objawy, lecz również może spowodować, że zupełnie one się nie pojawią.
Innego typu bardzo ciekawym działaniem jest pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Nie tylko od strony prostych zatruć pokarmowych, które oznaczają nieprzyjemne bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, lecz także nieco poważniejsze problemy, takie jak wrzody.
Kolejną bardzo ciekawą właściwością oleju z czarnuszki jest bardzo duża poprawa odporności organizmu. Regularne stosowanie go powoduje, że gwałtownie rośnie w organizmie liczba przeciwciał, co zabezpiecza organizm przed różnego rodzaju infekcjami.
To oczywiście nie wszystko, na co pozytywnie oddziałuje olej z czarnuszki. Oprócz tego pozytywnie działa on na skórę, cholesterol czy też na włosy.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jak więc widać, lista pozytywnych skutków stosowania oleju z czarnuszki jest naprawdę bogata. Warto się teraz zastanowić, w jaki sposób powinno się go zażywać, aby móc te pozytywnie oddziaływania uzyskać.
Przykładowo, jeśli chce się wzmocnić nim włosy, najlepiej jest dolać jego niewielką ilość do szamponu i stosować przy każdym myciu. W przypadku chęci poprawy kondycji skóry, olej z czarnuszki można po prostu miejscowo wcierać w skórę. W przypadku stosowania doustnego polecanym rozwiązaniem jest dolanie jego niewielkiej ilości np. do herbaty.

Redakcja effii.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *